Zzp’er Petra: “Ik kan de tijd nemen voor cliënten, dat geeft rust”

Een hart voor de thuiszorg, maar ze kon cliënten niet de tijd en aandacht geven die ze verdienden. Petra werkte 32 uur, verdeeld over zeven dagen in de week en liep over van de stress. “Mijn kinderen vroegen: ‘Mama, ben je nog ooit thuis?’”

Werken in de thuiszorg

Petra had het op haar werk naar eigen zeggen altijd druk. “Ik moest zorgplannen bijhouden, familiegesprekken voeren, documenteren en was planner”, vertelt ze. “Ondertussen kreeg ik door toenemende personeelstekorten meer mensen om te verzorgen, terwijl ik hier geen tijd voor had. In mijn achterhoofd speelde zich altijd een riedeltje af van wat ik nog allemaal moest doen.” Oftewel: de stress liep alsmaar op, Petra stond altijd aan. “Mijn baan werd steeds minder leuk. Mijn kinderen zeiden op een gegeven moment: ‘Mama, ben je nog wel eens thuis?’. Dat gaf wel aan hoe intens de situatie was.”

Nadenken over zzp’en

Naast werknemers, liepen er bij Petra’s werk ook zzp-zorgverleners rond. In de wandelgangen hoorde Petra positieve verhalen over zelfstandig ondernemen. Volgens de zzp-zorgverleners zou je je puur en alleen bezighouden met de zorg voor cliënten en hoefde je je niet bezig te houden met ‘alle rompslomp’ eromheen. “Dat zou stress reduceren, maar ook de mogelijkheid bieden om al mijn aandacht op de cliënt te kunnen richten. En dat is essentieel om goede zorg te verlenen”, vertelt Petra. Ze was dan ook verrast toen Margot haar opbelde. “Ik heb ooit eens met haar samengewerkt, dat was toen erg gezellig. Ze vertelde dat ze samen met Frauke FMS Zorgpartners opgericht had. Of zzp’en misschien ook iets voor mij zou zijn?” Petra hoefde geen twee keer na te denken over die vraag. “Ik wist niet wat voor wereld ik in zou stappen, maar dacht: alles is beter dan dit.”

Starten als zzp’er

Petra trok de stoute schoenen aan en startte onder begeleiding van FMS Zorgpartners haar zzp-avontuur. “Dat was heel erg fijn. Als ik vragen had, bijvoorbeeld over een verkeerde factuur, stonden Margot en Frauke direct voor me klaar”, vertelt Petra tevreden. Al is FMS Zorgpartners er niet alleen voor Petra op administratief gebied. We denken ook mee over de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er. “Ik voel me echt gehoord”, aldus Petra.

Vertrouwen in de toekomst

Het contract bij Petra’s huidige opdrachtgever loopt binnenkort af, maar dat baart haar geen zorgen. “Er is werk genoeg voor zzp’ers. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik iets nieuws vind”, vertelt ze. Door zelfstandig te ondernemen voelt ze zich juist vooral opgelucht. “Niet alleen doe ik wat ik wil, ik ervaar ook meer rust.” Die rust ervaren cliënten volgens Petra ook. “Cliënten zijn alleen en daarom erg blij als je binnenkomt. Ze vroegen altijd of ik haast had, omdat we snel moesten beginnen. Nu kan ik zeggen dat ik de tijd neem, dat geeft hen rust. Bovendien vind ik dat zij niet hoeven te weten hoe druk ik het heb.” Petra heeft net als zzp’er Moraya absoluut geen spijt van haar keuze om te zzp’en in de zorg. “Ik hoop het nog vele jaren te doen.”

Geef een reactie