Wat betekent de Renseigneringsverplichting voor jou?

Heb jij ook bericht van jouw opdrachtgevers gehad om je BSN-nummer door te geven? Als zzp’er in de zorg heb je te maken met de renseigneringsverplichting. Maar wat houdt deze verplichting eigenlijk in?

Wat is de renseigneringsverplichting?

Per 1 januari 2022 heeft de Belastingdienst de renseigneringsverplichting in het leven geroepen. Hiermee wil ze controleren of werkenden die niet bij zorginstellingen in loondienst zijn al hun inkomsten doorgeven in hun belastingaangifte. Voortaan is het ieder jaar voor opdrachtgevers verplicht om uitbetaalde bedragen aan derden actief aan te leveren bij de Belastingdienst. Voorheen hoefde dat alleen wanneer de Belastingdienst hiernaar vroeg. Als zzp’er in de zorg betekent dit dat je specifieke gegevens door moet geven aan de opdrachtgever.

Welke gegevens moet je als zzp’er doorgeven?

Wanneer je als zzp’er werkt voor een zorginstelling, zal de opdrachtgever je vragen om de volgende gegevens: 

  • Datum van de betaling.
  • Het uitbetaalde bedrag.
  • Naam, geboortedatum, adres en Burgerservicenummer.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bevestigd dat de Belastingdienst zorgvuldig met deze gegevens omgaat. De privacy en veiligheid van de persoonlijke informatie wordt dus gewaarborgd!

Boetes bij niet naleven renseigneringsverplichting

Belangrijk om te weten is dat de opdrachtgever een boete kan krijgen als er niet aan de renseigneringsverplichting wordt voldaan. Communiceer dus goed met de opdrachtgever over deze verplichting, zodat jullie er beide van verzekerd zijn dat alle informatie op tijd bij de Belastingdienst binnen is. Zzp je al een tijdje voor dezelfde opdrachtgever? Zorg er dan voor dat de informatie – zoals je adres – up-to-date is.

Andere verplichtingen van een zzp’er

Ben jij net begonnen met zzp’en? Of ben je van plan de stap te maken? Er zijn een aantal zaken die je goed moet regelen voordat je begint. Bij FMS Zorgpartners begeleiden we je bij het gehele traject. Vraag ons dus gerust om hulp, samen zorgen we ervoor dat jij alles geregeld hebt om goed te kunnen zzp’en!

Geef een reactie