Nieuw overleg Fiscaal kader in de zorg

Nieuw overleg over Fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg

Het leek er even op dat het Fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg toch niet door zou gaan. Op 31 januari zou het concept af zijn, maar de avond voor publicatie bleek dat werkgevers in de zorg, de ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), en de Belastingdienst het nog niet eens waren over de invulling ervan. Ging de invoering van het Fiscaal kader dan toch niet door? Volgens de Belastingdienst gaan de partijen opnieuw in gesprek.

Fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg

De zorg is de eerste branche waar sectorale afspraken worden gemaakt over schijnzelfstandigheid en zelfstandig ondernemen. Het Fiscaal kader moet voor werkgevers een praktische leidraad worden om te bepalen wanneer ze een zzp’er mogen inhuren. Volgens de Belastingdienst zou een zzp’er die bijvoorbeeld in het ziekenhuis aanzienlijke uren werkt eigenlijk in loondienst moeten treden. Er zou dan sprake zijn van een verkapt loondienstverband, oftewel ‘schijnzelfstandigheid’. Het concept van het Fiscaal kader stelt dat een zzp’er maximaal 28 uur per week voor één werkgever mag werken, waarvan de opdracht niet meer dan 70 procent van de werkweek mag innemen. Bovendien mag een zzp’er maximaal zeven maanden voor dezelfde werkgever werken en is het vereist om minimaal twee opdrachtgevers te hebben. Met andere woorden: het Fiscaal kader zou zzp’ers in de zorg aanzienlijke beperkingen opleggen. Het concept heeft dan ook de nodige kritiek gekregen. Het werd voor werkgevers in de zorg, de ministeries en de Belastingdienst moeilijker dan verwacht om afspraken te maken over schijnzelfstandigheid in de zorg. Uiteindelijk zijn ze het op het laatste moment niet eens geworden over de invulling van het Fiscaal kader. Wat nu?

Nieuw overleg

Door de onenigheid over het Fiscaal kader leek het er even op dat het niet zou worden doorgevoerd. Toch gaan de ministeries, werkgevers en de Belastingdienst weer met elkaar om de tafel over hoe nu verder. “Alle betrokken partijen vinden de samenwerking om schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen erg belangrijk”, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. “De zorgorganisaties en de ministeries blijven overleggen over de ontstane situatie en hoe daar opvolging aan te geven.” Waarom de partijen er samen niet uitkomen, is nog niet bekend. “Meer informatie daarover is aan de zorgorganisaties”, aldus de Belastingdienst.


Het Fiscaal kader zou ingaan per 1 januari 2024, maar dat werd eerder al uitgesteld tot 1 juli 2024. Of deze nieuwe datum nog gehaald kan worden is nog niet duidelijk. Bij FMS Zorgpartners begrijpen we dat je vragen hebt over zelfstandig ondernemen. Neem daarom gerust contact met ons op, wij staan altijd voor je klaar!

Geef een reactie