Naar verwachting komt op 1 juli 2024 het Fiscaal kader ZZP Zorg uit. Dit kader biedt duidelijkheid over de arbeidsrelatie die jij als zzp’er in de zorg met je opdrachtgever hebt. Als je aan niet aan het Fiscaal kader voldoet, bestaat de kans dat de Belastingdienst je als schijnzelfstandige gaat zien. Dit wil je voorkomen, maar hoe doe je dat?
Wat is het Fiscaal kader ZZP Zorg?
Het Fiscaal kader beschrijft wanneer je zelfstandig in de zorg onderneemt en daarbij ook wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid houdt in je zodanig intensief en veel aantal uren voor één opdrachtgever werkt, dat je eigenlijk in loondienst zou moeten treden. Het Fiscaal kader maakt een duidelijk of jouw rol in een ziekenhuis of verzorgingstehuis echt zzp’en is of helaas toch ‘schijnzelfstandig’. Het Fiscaal kader is onderdeel van een breder plan van het kabinet om de groei van het aantal zzp’ers in de zorg te beheersen. Hoe het er nu naar uitziet, zou het kader op 1 juli 2024 in werking moeten treden. Officieel is het nog niet bekend wat de inhoud van het kader is – en dus waar je als zzp’er in de zorg aan zal moeten voldoen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Gevolgen voor jou als zzp’er
Hoewel de volledige inhoud van het Fiscaal kader nog niet bekend is, zijn er wel geruchten over. Zo zou jij als zzp’er in de zorg hooguit zeven maanden aan dezelfde opdracht mogen werken. Hierbij geldt een arbeidsduur van maximaal 28 uur in de week voor dezelfde opdrachtgever. De tarieven die jij als zzp’ers hanteert zouden verband moeten gaan houden met de lonen die in de cao zijn opgenomen. Hierbij zou je niet meer dan 70 procent van het inkomen bij dezelfde opdrachtgever mogen verdienen. Kortom: het Fiscale kader zal gevolgen hebben voor jou als zzp’er.
Vragen over zelfstandig ondernemen
Het is belangrijk dat je als zelfstandige niet overkomt als schijnzelfstandige. Zo kan de Belastingdienst je correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen. Wij begrijpen het als je je zorgen maakt over het toekomstig Fiscaal kader en helpen je hier daarom graag mee! Zzp’en in de zorg moet immers leuk blijven. Daarom informeren we je niet alleen over de regelgevingen omtrent zzp’en in de zorg, maar begeleiden we je ook in dit traject. Zo kijken we mee of je je ondernemerschap op orde hebt en zoeken we mee naar passende opdrachten. Zzp’er Moraya vertelt in dit artikel over hoe we haar geholpen hebben met zelfstandig ondernemen. Wil je meer weten over de plannen van het kabinet? Lees dan ook dit blog over het wetsvoorstel schijnzelfstandigheid zzp in de zorg. Heb je vragen over zelfstandig ondernemen in de zorg? Aarzel niet om contact op te nemen, wij staan altijd voor je klaar!