Moraya over zzp in de zorg: “Ik ga nu met veel meer plezier naar mijn werk”

Het spookte al jaren door haar hoofd: werken als zzp’er in de zorg. Zzp in de zorg betekent je eigen uren bepalen, meer tijd voor jezelf en minder werkdruk. Maar hoe moet je dat aanpakken? Hoe weet je zeker dat je genoeg opdrachten hebt? Moraya maakte uiteindelijk via FMS Zorgpartners de stap. “Ik ga eindelijk weer met plezier naar mijn werk.”

Moraya werkte al jaren bij een zorginstelling in loondienst. Ze heeft een hart voor zorg, maar de werkomstandigheden waren soms vervelend. “Ik werd regelmatig te vaak ingeroosterd. Dat kwam door de enorme personeelstekorten. Vaak gaf ik aan dat dit vervelend was, maar daar werd niet naar geluisterd. Er was nu eenmaal te weinig personeel”, vertelt ze met een zucht. “En dat was niet alles”, vervolgt ze, “in loondienst was het werk heel onregelmatig. De ene week werkte ik vijf dagen achter elkaar, dan weer een dag niet. Hoewel ik mijn eigen uren aangaf, werd ik steeds weer anders ingeroosterd. Ik had gewoon geen structuur.” Een collega had al eerder via FMS Zorgpartners de voordelen van zzp in de zorg ontdekt en tipte Moraya hierover. “Werken als zzp’er in de zorg klonk heel aantrekkelijk. Maar dat was wel een grote stap. Hoe kwam ik bijvoorbeeld aan zzp zorgopdrachten?”

Zzp in de zorg

Het omslagpunt kwam toen Moraya zwanger werd. “Ik ging al met steeds minder plezier naar mijn werk”, vertelt ze, “zo erg zelfs dat ik erover nadacht om te stoppen. Ik had er gewoon geen zin meer in. Toen er een baby op komst was, werd dat gevoel sterker. Ik wilde er voor het kind zijn en thuis regelmaat creëren.” En zo besloot Moraya FMS Zorgpartners toch een mailtje te sturen. “Ik vond het heel spannend. Zou ik als zzp’er genoeg zekerheid hebben? Waren er genoeg zzp zorgopdrachten beschikbaar? Daar was ik heel onzeker over.”

Zzp zorgopdrachten

Gelukkig nam FMS Zorgpartners na een week al contact op voor zzp zorgopdrachten. Frauke, mede-eigenaresse van FMS, kwam bij Moraya thuis op bezoek. “Dat vond ik heel bijzonder”, zegt Moraya bewonderend. “Bij ieder ander bedrijf zou je waarschijnlijk gewoon ingeschreven worden en was het zo, hup, door. Dit was heel persoonlijk, dat had ik niet verwacht. Aangezien ik veel zorgen had over zzp’en, was dit ontzettend fijn.” Moraya had veel belangstelling voor een van de langdurige opdrachten die Frauke haar aanbood: zorgverlener bij De Vlasborch in Vught. “Frauke vroeg na het kennismakingsgesprek direct hoe het was gegaan. Hoe vond ik het? Zou het bij me passen? Ze was oprecht geïnteresseerd.” Tot Moraya haar grote geluk was er een goede klik en kwam er een zorgovereenkomst tot stand. Ze is momenteel al maanden hard aan het werk, maar hoe zit het met de administratie die ze als zzp’er bij moet houden? “Ik hoef alleen mijn uren via FMS Zorgpartners in te vullen. Andere administratieve zaken, zoals facturatie, wordt me uit handen genomen. Vergeet ik iets in te vullen? Dan belt Frauke mij meteen.”

Werken als zzp’er in de zorg

Moraya werkt nu drie dagen in de week bij De Vlasborch. “Ik heb veel meer tijd voor mijn kleintje en ervaar rust. Nu ga ik echt met zin naar mijn werk, de werkdruk is een stuk minder en ik heb een betere balans in werk en privé. Frauke vraagt vaak hoe het gaat en of ik het nog leuk vind. Dat vind ik heel fijn.” Volgend jaar loopt de zorgovereenkomst van Moraya af. Zorgen over nieuwe opdrachten of zekerheid heeft ze niet. “Frauke heeft me daar helemaal in gerustgesteld. Als ik zo terugkijk, kan ik alleen maar zeggen: had ik dit maar eerder gedaan. Ik zou nooit anders meer willen.”

Geef een reactie