Ben jij zelfstandige of in loondienst? Die scheidingslijn is bij een vaste opdrachtgever niet altijd duidelijk. Het kabinet vermoedt dat er zo’n 200.000 zzp’ers zijn die gezien hun werkzaamheden eigenlijk in loondienst zouden moeten werken. Deze ‘schijnzelfstandigheid’ willen ze met een nieuw wetsvoorstel handhaven.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Bij schijnzelfstandigheid is er sprake van een verkapt loondienstverband tussen de zpp’er en opdrachtgever. Je wordt ingehuurd als zelfstandige, maar hebt bijvoorbeeld wel een leidinggevende die je werk controleert (als zzp’er mag je zelf bepalen hoe je je werk doet). Deze schijnzelfstandigheid is interessant voor de werkgever. Deze hoeft hierdoor namelijk geen premies en verzekeringen voor jou als zzp’er af te dragen, waardoor er fors op de loonkosten bespaard kan worden. De overheid vindt dat zzp’ers in dit verkapte loondienst onvoldoende bijdragen aan het sociale stelsel – denk hierbij aan de wet werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Het gevolg volgens het kabinet: het sociale stelsel wordt onbetaalbaar.
Wetsvoorstel schijnzelfstandigheid
Het kabinet wil duidelijkheid over de positie die jij als zzp’er hebt bij de opdrachtgever. Is er bijvoorbeeld een duidelijke gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever, waardoor je eigenlijk voor een zorginstelling in loondienst werkt of ben je duidelijk een zelfstandig ondernemer? Om hier een concreet antwoord op te krijgen, heeft het kabinet de volgende plannen bedacht:
- De regels verduidelijken over wanneer je onder gezag van de werkgever valt. Houdt de werkgever toezicht op het werk dat je doet? Geeft hij of zij aanwijzingen over hoe het werk gedaan moet worden? Ben jij en het werk dat je doet onderdeel van de organisatie en is het logisch dat je niet als werknemer werkt?
- Wettelijk vastleggen wanneer er bij een uurtarief onder de €30 of €35 een vermoeden bestaat van een arbeidsovereenkomst (het exacte bedrag gaat het kabinet nog bepalen)
- Het tijdelijk niet controleren en ingrijpen bij een overtreding per 1 januari 2023 afschaffen.
Consequenties voor jou als zzp’er
De kans dat je als zzp’er als schijnzelfstandig wordt gezien neemt met dit wetvoorstel sterk toe. Zo wordt het lastiger om hetzelfde werk te doen als collega’s die in dienstverband werken. Vermoed jij dat je schijnzelfstandig bent? Dan gaat het wetsvoorstel er vanuit dat je stopt met zzp’en en weer in dienstverband treedt. Dat is vervelend, want zzp’en is voor zorgverleners als jij vaak het enige alternatief om in de hectische wereld van zorg te blijven werken!
Gelukkig is het wetsvoorstel nu nog slechts een voorstel. De Eerste en Tweede Kamer moeten er nog over beslissen. Desalniettemin begrijpen we het als je vragen hebt over jouw huidige of juist toekomstige zzp-avontuur. Neem daarom gerust contact met ons op om hierover te sparren!